Vért kínáló, háborúpárti baloldallal ijesztget Orbán Viktor

2022.03.31 15:45

A valóság rovására menően leegyszerűsített üzenetet tett közzé Facebook-oldalán a miniszterelnök.

 
Úgy tűnik, rendkívül nagy a kormánypárti igyekezet, hogy mozgósítsák a híveket az április 3-i országgyűlési választásra. Orbán Viktor miniszterelnök, akitől soha nem állt távol az üzenetek leegyszerűsítése, ezúttal annyira kimaxolta, hogy az már a valóságtartalom rovására ment.
 
A baloldal vért kínál az embereknek olaj helyett. A baloldal választása a háború választása. Mi békét akarunk!
 
- írta ki csütörtökön kék alapon a Facebookjára a kormányfő.
 
A Fidesz azóta igyekszik az ellenzéki összefogást háborúpárti színben feltüntetni, hogy Oroszország február 24-én lerohanta Ukrajnát, és úgy is kitartanak az üzenet mellett, hogy az ellenzéki vezetők több alkalommal jelezték, erről nincs szó. Márki-Zay Péter, az ellenzék kormányfőjelöltje például március 24-én is arról beszélt, hogy kormányváltás esetén sem megy majd magyar katona Ukrajnába. A háborúpárti támadások alapja, hogy Márki-Zay ezt megelőzően a Partizánban arról beszélt, hogy ha a NATO úgy dönt, akkor adna katonai segítséget Ukrajnának.
 
Orbán állítása már csak azért sem állja meg a helyét, mert, mint Mitrovits Miklós történész a hvg.hu-nak korábban elmondta, ebbe a háborúba csak a NATO tudna beszállni, és ha beszáll, akkor sem Magyarország száll be, hanem a NATO, és ha katonát kell oda küldeni, akkor az a NATO kötelékein belül történik, vagyis a magyar kormány, vezesse bárki, önmaga nem dönthetne erről.
 
Az már más kérdés, hogy a NATO-nak nincsenek is ilyen szándékai, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy hete is arról beszélt, hogy a NATO nem küld csapatokat vagy repülőgépeket Ukrajnába.
 
Ehelyett hadianyaggal támogatja az ukrán hadsereget, és ebben a konfliktus kitörése óta békepárti szerepben tetszelgő Orbán Viktor vezette magyar kormány is együttműködő. Például engedélyezi “halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszereléseknek, valamint platformoknak” az ország területén keresztül ha nem is közvetlenül, de végső soron Ukrajnába történő átszállítását.
 
Az olaj emlegetésével Orbán arra utalt, hogy a kormány szerint az ellenzék le akarja állíttatni az orosz energiahordozó-szállításokat. Erről Kocsis Máté a párt frakcióvezetője beszélt csütörtökön reggel a köztévés ötpercben, igaz ő nem olajat, hanem gázt emlegetett, szerinte az ellenzék el akarja zárni az orosz gázt. Márki-Zay Péter a hvg.hu-nak erről azt mondta, "nem támogatunk ilyen szankciókat, ahogy az unió sem hozott ilyeneket".
 
Az Európai Unió számos szankciót hozott az Ukrajna ellen indított háború miatt Oroszország ellen, amelyek midnegyikét támogatta a magyar kormány is, ez utóbbit legutóbb Lázár János a párt hódmezővásárhelyi jelöltje, a Miniszterelnökség korábbi vezetője is megerősítette.
 
forrás: facebook.com / hvg.hu