Veszélyben a rezsicsökkentés? - Ilyen orosz megállapodást akar Orbán

2015.02.04 20:00

Rugalmas, akár időben is meghosszabbítható gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a HírTV Magyarország élőben című műsorának nyilatkozva szerda este, a Fidesz-KDNP mezőkövesdi évadnyitó frakcióülését megelőzően.

A kormányfő szerint a 2015-ben kifutó gázszállítási megállapodás helyett Magyarország olyan szerződést szeretne kötni, amely figyelembe veszi azt is, hogy nem tudni, hogyan alakul közép- és hosszú távon az olaj és a gáz ára. Orbán szerint a rugalmas megállapodás nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn.

Szólt arról is, hogy egy kiéleződő Európai Unió-Oroszország viszonyrendszerben Magyarországnak hangsúlyt kell arra helyeznie, hogy Oroszországgal a lehető legkorrektebb, legkiegyensúlyozottabb kapcsolat legyen és maradjon fenn. Ezért hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt is Budapestre - mondta.

Egyebek mellett az egészségügy, az oktatás és a gyermekellátás rendszerének átalakításával kapcsolatos szempontokat vár a kormánypárti képviselőktől a miniszterelnök a mezőkövesdi kihelyezett frakcióülésen. A kormányfő, a Fidesz elnöke a HírTV Magyarország élőben című műsorának adott interjúban szerda este "erős javaslatnak" minősítette az általános iskolai oktatás kilenc évre bővítését.

"Nem kötelezném el magunkat ezen a frakcióülésen a megoldás mellett, én rendeléseket szeretnék felvenni a frakciótól, azt szeretném világosan hallani", mik az elvárások, a célok - fogalmazott.

Hozzátette, hogy a megvalósításhoz idő, sok egyeztetés szükséges, össze kell hangolni az érdekeket, meg kell nyerni a szülőket, gyerekeket, pedagógusokat.

Orbán Viktor az egészségügyről azt mondta - utalva a mintegy 500 milliárd forintos fejlesztésekre és az intézményi átalakításokra -, hogy a "hardver megvan, a szoftvert" szeretné most már látni, olyan népegészségügyi programokat, amelyek eredményt hoznak, s a mindennapokban igazolódnak vissza.

mti.hu