Veszélyben a világ vakcinaellátása? – tűz ütött ki a világ legnagyobb gyógyszeripari gyárában (+videó)

2021.01.21 14:11

Hatalmas füstfelhő szállt fel az indiai Szérum Intézet épületéből, az előzetes információk szerint személyi sérülés szerencsére nem történt.

Az indiai Serum Institute intézetének Pune üzemében a tűz nem érintette a Covishield oltóanyag gyártási egységét
 
Fotó: PTI
 
Óriási lángnyelvekre és gomolygó füstre lettek figyelmesek Púnében, ahol kigyulladt a világ legnagyobb vakcinagyára – adta hírül az India Today.
 
A helyszínre összesen nyolc tűzoltócsapat érkezett, akik cikkünk írásának pillanatában is próbálják megfékezni a lángok továbbterjedését.
 
A Szérum Intézet üzemében az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca Covishield védőoltását gyártják, azonban mint utólag kiderült, az oltóanyagok produkciója nincs veszélyeztetve.
 
 
A tűzeset okát egyelőre még vizsgálják, szakértők úgy gondolják, hogy egy meghibásodott műszer rövidzárlata idézhette elő a lángokat.
 
A vállalat vezérigazgatója, Adar Poonawalla elmondta, személyi sérülések nem történtek, három embert kellett csupán kimenekíteniük a tűzoltóknak annak ellenére, hogy az épület két szintje is beomlott.
 
A Szérum Intézetben éves szinten körülbelül 1,5 milliárd adag védőoltást állítanak elő, ezzel toronymagasan a világ legnagyobb vakcinagyártójának számítanak.
 
Az előzetes becslések alapján a beoltott gyermekek 65 százaléka világszerte a Szérum Intézetben legyártott oltóanyagok valamelyikét kapja meg a kötelező oltások során.
 
Az üzemet az Egészségügyi Világszervezet akkreditálta, így az elkészült védőoltásokat a világ 170 országában felhasználhatják az immunizációra, megmentve ezzel emberi életek százmillióit.
 
 
 
forrás: liner.hu