Veszélyes kór támadja az idős magyarokat: sok a beteg, alig van, aki védett

2018.12.14 06:02

A tél beköszöntével az influenzás megbetegedések száma is rohamosan nő. A szakemberek szerint pedig az egyetlen megbízható védekezés a védőoltás. Igen ám, csakhogy Magyarországon a leginkább veszélyeztetett korosztályban (65 év vagy idősebbek) nagyon alacsony a védettségi arány. A legfrissebb statisztikák szerint csupán az idős magyar emberek 20 százaléka volt beoltva 2016-ban, holott az EU-s átlag 43 százalék.

 

A tél bizony az az évszak, amikor rengeteg ember fertőződik meg influenzavírussal. És bár sokaknak a betegség lefolyása maximum 1-2 kellemetlen hetet jelent, addig a 65 év felettiek vagy a krónikus betegségben szenvedők bizony komoly veszélyben lehetnek, ha elkapják a vírust. 
 
És a betegséget egyre többen kapják el. A HelloVidék ma megjelent cikke szerint az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés alapján
 
Magyarországon december 3. - 9. közt 9,6 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten
 
A legveszélyeztetettebb csoportok tehát nem vehetik félvállról a veszélyes betegséget. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint az 
 
influenza elleni leghatásosabb védelmet a védőoltás jelenti.
 
Ezeknek elsődleges célja a súlyos megbetegedések és az influenzás halálesetek megelőzése. A védőoltást minden szezon előtt, évente érdemes megismételni, mivel az influenza nagyon változékony, így minden évben új formában támadhat.
 
Alacsony a védettség
 
Hiába azonban a védőoltások ajánlása, friss európai statisztikákból azt olvashatjuk ki, hogy Magyarországon a 65 éves vagy annál idősebb emberek influenza elleni oltottsága messze elmarad az EU-s átlagtól - derült ki az Eurostat friss jelentéséből.


A statisztikák szerint ugyanis az idős (65 éves vagy idősebb) magyarok csupán 20 százaléka volt beoltva az influenza ellen, míg ebben a korosztályban az EU-s átlag 43 százalék. A szomszédos országokat figyelembe véve (melyek rendelkeznek statisztikai adatokkal) egyedül Horvátország előzi Magyarországot, ott 21 százalékos az idősek vakcinázottsági aránya. Szlovákia és Románia azonban mögöttünk van, 13 és 8 százalékkal. 
 
A lista élén egyébként az Egyesült Királyság végzett, ott a 65 éves vagy annál idősebbek körében 71 százalékos volt a végzettség, de 50 százalék fölötti végzettségről számolt be Spanyolország és Írország is.
 
penzcentrum.hu