Veszélyes vérnyomáscsökkentők a magyar patikákban: itt a lista, miket ne vegyen be

2018.06.29 16:36

27 vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását függesztették fel június 29-i hatállyal. Mutatjuk a listát.

Kapcsolódó kép
 
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-i hatállyal felfüggesztette több vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását itthon, mert felmerült, hogy minőségi hibás lehet az érintett készítmények gyógyszer-hatóanyaga - írja a Hvg.hu.
 
Valamennyi érintett gyógyszer tartalmazza a valzartán nevű vérnyomáscsökkentő hatóanyagot, és egy részükben emellett van hidroklorotiazid (HCT) nevű vízhajtó hatóanyag is.

 

Ahogy az látható a táblázatban, többféle nevű, összetételű készítmény érintett, és nem egy, hanem több gyártó termékeiről van szó.
 
Az OGYÉI mindegyik gyógyszerhez mellékelte a felfüggesztésről szóló határozatokat. Ezekben az olvasható: az érintett gyógyszerre vonatkozóan bejelentés érkezett az OGYÉI-be arról, hogy a gyógyszer gyártásához felhasznált hatóanyag feltételezett minőségi hibájával kapcsolatban vizsgálat indult a gyártóhelyen. Az OGYÉI a bejelentés értékelése után hivatalból eljárást indított "minőségi hiba kivizsgálása iránt". A forgalmazást a vizsgálat végéig függesztették fel.
 
penzcentrum.hu