Veszélyeztetik az idősebbek a fiatalok karrierjét?

2014.12.05 20:32

A 65 év felett továbbra is munkaviszonyban maradók aránya drámaian megnőtt az elmúlt években, és ez az arány várhatóan csak tovább fog növekedni. Csakhogy közben nem szabad elfeledkezni az utánpótlásról sem.

A Hays szaktanácsadói szerint a munkahelyeknek létre kell hozniuk a megfelelő egyensúlyt az idősebb és a munkapiacra frissen belépő munkaerő között. Az idősödő munkaerő a késleltetett nyugdíjba vonulás által tovább marad a magasabb képzettséget igénylő pozíciókban. De veszélyben van-e ezáltal a tehetség utánpótlás? Az idősödő munkaerő korlátozza vajon a fiatal tehetségek hozzáférését a magasabb pozíciókhoz?

“Az idősebb dolgozók nagyrabecsült tagjai lettek a vállalatoknak, főleg azokon a területeken, ahol nagy a szakképzettséghiány, mivel itt felbecsülhetetlen tapasztalatot tudnak nyújtani – mondja Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary Ügyvezetője. Ugyanakkor fontos, hogy a vállalatok megtalálják az arany középutat, annak érdekében, hogy az idősebb munkavállalókat megtartsák, mindemellett karrierlehetőséget adjanak a fiatalabb generáció számára, így ők is részesülhetnek idősebb kollégáik tapasztalataiból, tanulhatnak tőlük.”

Amikor előre tervezünk, biztosítanunk kell, hogy az országnak van jövőbeli tehetség utánpótlása, akik rendelkeznek a szükséges képességekkel és tapasztalattal, ami szükséges ahhoz, hogy átvehessék az öregedő munkaerő helyét, amikor azok ténylegesen nyugdíjba vonulnak annak érdekében, hogy fenntartsuk a versenyelőnyt. Különben egy olyan szakképzettséghiány fog keletkezni amelyet nagyon sok év és hatalmas időbefektetés lenne újra pótolni.

Ezért kell a munkaadónak megtalálniuk a megfelelő egyensúlyt a jól képzett és tapasztalt idősebb dolgozók megtartása és a következő generációs munkavállalók toborzása és fejlesztése között. Végezetül, a Hays azt javasolja, hogy a középpontban a munkavállalók toborzása, fejlesztése és a képzésük álljon minden szinten és minden korosztályban.

--------------------------------------------------------------------------------VISSZATÉRNI A MUNKAERŐPIACRA?
Az időskorú népességben rejlő lehetőségek kiaknázása sürgető társadalmi kihívássá vált az elmúlt években. Az Európai Unióban az 55 és 64 év közöttiek foglalkoztatási rátája majdnem elérte az 50 százalékot 2011-ben, míg hazánkban az idősebb korosztály mindössze 36 százaléka aktív munkavállaló. Drasztikus csökkenő tendencia figyelhető meg továbbá Magyarországon: az 55–59 közöttiek 54 százaléka, míg a 60–64-es korosztálynak pusztán a 14 százaléka tartozik a foglalkoztatottak táborába. Pedig az időskorúak foglalkoztatása mindenkinek előnyös lenne.

piacesprofit.hu