Veterán épületgépészeti eszközökből nyílt kiállítás Miskolcon

2015.07.20 18:34

Nagyanyáink fürdőkádja és jégszekrénye, de egy 100 éves tűzjelző kolomp is látható a MIGÉP Kft. telephelyén. A darabok többsége az Épületgépészeti Múzeumból érkezett Miskolcra. A MIGÉP Kft. saját kiállítást is tervez a jövőben, ehhez várják a háztartásokban feleslegessé vált veterán darabokat.

A 20-as években lehetett olyan kádban fürödni, aminek az alja deszkából van, és utána bélelték ki az egészet horgony lemezzel. Egy ilyen darab is van a kiállításon. Kicsivel arrébb pedig az Ördög fürdőkádja látható. Tüzet gyújtottak alatta, innen kapta a nevét. A tisztálkodás mellett háztartási gépek is vannak a kiállításon. A jégszekrény összevágott jéggel működött. Ebben  hűtötték az élelmiszert 100 évvel ezelőtt. A muzeális darabok többsége az Épületgépészeti Múzeumból érkezett Miskolcra.
    – Egyébként ez is érdekes, hogy mit nevezünk muzeális darabnak – mondta Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója –, mert van például olyan gáztűzhelyünk, amire sokan azt mondják, hogy ez muzeális, hiszen otthon ilyet használunk. Erre mindig azt mondom, hogy attól az még nem muzeális.

Sok darabot viszont csak kevesek láthattak. Például a tűzjelző kolompot, ami több mint 100 éve a szegedi kötélgyárban működött. Ennek eszelős hangja volt.

A MIGÉP Kft. saját kiállítást is tervez a jövőben, ehhez a lakosságtól is várják a veterán darabokat.
    – Tulajdonképpen a múlt megismerése és megbecsülése, és belegondolni abba, hogy az ember mennyire tud építkezni belőle, nagyon-nagyon fontos dolog – Kovács Ferenc, az Ép-Gépész Holding Kft. tulajdonosa. – Én ezt kivetítve érzem nemcsak az épületgépészeti szakmára, hanem az Ép-Gépész Holdingra is.

inap.hu