Vezérkart választanak ma a szocialisták

2016.06.25 05:47

Új elnököt és vezetőket választ mai kongresszusán az MSZP. A legfőbb vezetői posztért négyen versengenek, ringbe száll Tóbiás József jelenlegi portelnök és kihívói: Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes, Molnár Gyula, volt XI. kerületi polgármester, illetve Szanyi Tibor EP-képviselő. A választmány munkáját Botka László, Szeged szocialista polgármestere tovább szeretné irányítani, ám a tisztségre Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke is bejelentkezett.

A többi posztért szintén verseny lesz, azt pedig, hogy végül kikből áll majd az új vezérkar, a kongresszus előtt néhány órával sem lehet megjósolni. Ahogy az is kérdés, hogy a kánikulában a 360 küldött közül hányan mennek el a Villányi úti konferencia központba, illetve a tisztújítás kedvéért hányan mondanak le a mai Eb meccsekről.

Legtöbben arra számítanak, hogy a pártelnöki poszt sorsa csak a második fordulóban fog eldőlni, azaz az első szavazáson senki nem szerzi meg a szavazatok több mint felét. A tisztújítás ennek ellenére nem tart majd sokáig, hiszen a délelőtt 10 órakor kezdődő kongresszusról már délután 3 órakor be akar számolni a nyilvánosságnak az új vezérkar.

A teljes népességben és az MSZP szavazótáborában is Botka a legnépszerűbb MSZP-s politikus, őt követi Hiller és Kunhalmi Ágnes. Legalábbis ez derül ki a Medián tegnap közreadott kutatásából. A választmányi elnöki címért induló első két politikus közül tehát egyértelműen a szegedi polgármester vezet a párt híveinél. A négy pártelnökjelölt között a MSZP-szavazók körében az ismertség látszik dönteni: a jelenlegi elnök, Tóbiás a legismertebb és egyben a legnépszerűbb is. Szanyi a második, az EP-képviselőt Molnár, majd Harangozó követi. A Medián a tisztújító kongresszus előtt, 1200 ember személyes megkérdezésével június közepén készítette a reprezentatív felmérést.

Korábban Mesterházy Attila volt pártelnök a közszolgálati rádiónak arról beszélt, az utóbbi két évben más stratégiát kellett volna választaniuk a szocialistáknak. Véleménye szerint az MSZP-nek most olyan elnökre van szüksége, aki "leüti a magas labdákat" és kemény kritikát fogalmaz meg a kormánnyal szemben, mert a jelenlegi vezetés bátortalan.

nepszava.hu

 

Minden poszton harc
Az elnöki tisztség mellett szinte minden vezetői poszton több induló van. Elnökhelyettesnek például újraindul Gőgös Zoltán, ám kihívója is van Tóth Bertalan személyében. Forrásaink utóbbi politikust tartják esélyesnek. A három alelnöki székre négyen pályáznak: újrázna Lukács Zoltán és Ujhelyi István, illetve újként méreti meg magát Gúr Nándor, valamint Nemény András. A kilenc elnökségi posztért tizenöten szálltak versenybe, itt a helyzetet ráadásul nehezíti, hogy garantáltan be kell kerülnie 35 év alattiaknak és nőknek is. Az indulók között van többek között Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, vagy éppen Kórozs Lajos, Tüttő Kata és Bangóné Borbély Ildikó.