Videófelvétel készült a zempléni farkasokról - újra meghonosodhatnak nálunk! (+videó)

2019.01.30 06:09

Zemplénben élő farkasokról készült videófelvételt tett közzé a napokban az Aggteleki Nemzeti Park. Szabó Ádám zoológiai szakreferens elmondta, ezek az állatok ma már szaporodnak is nálunk, kijelenthető, hogy Magyarországról csak időszakosan tűntek el a farkasok.

farkas.jpg

Az Aggteleki Nemzeti Park szakembere azt mondta, tudtak az igazgatóság területén található farkasok létezéséről. – Pontosan nem követjük, de a körülbelüli útvonalát ismerjük annak az öt farkasnak, amelyek Zemplénben élnek. Ahhoz, hogy minden lépésüket számon tarthassuk, jobb technikai felszereltségre lenne szükségünk. Így a terepi monitoringon használt vadkamerák felvételére hagyatkozunk, amellett, hogy az erdőt járó kollégáink - erdészek, vadászok - valamint a turisták is mindig hoznak információkat arról, merre látták ezeket az állatokat.

A vadkamerák mozgásra aktiválódnak. Húsz másodpercen keresztül készítenek felvételt, majd öt másodpercre leállnak, és az újabb mozgásra aktiválódnak ismét, újabb húsz másodpercre.

– Az összes nagyvadfaj megtalálható a Zemplénben, amely Magyarországon honos - vaddisznók, különböző szarvasok, olykor őzek, és gyakorta rókák is. Előfordul néha, hogy vadmacskákat vagy hiúzt is rögzít a kamera, amely tízből kilenc alkalommal értékes felvételeket készít. Ezek segítségével tudjuk megállapítani, hogy bizonyos állatok milyen napszakban járnak egy-egy helyen, illetve ami még fontosabb, hogy milyen egyedsűrűségben élnek. Hogy például száz négyzetkilométeren hány ilyen állat található – magyarázta Szabó Ádám.

A szakreferens elmondta, a felvételeken olykor ráismernek egy-egy konkrét egyedre is, ha annak egyéni bélyeg van a testén, például különleges a szőrének a  mintázata. – A mostani felvételről megállapítható, hogy a farkasok egy meredek völgyből jönnek fel, még a leheletük is látható. Zemplénben ez a falka már több mint tizenöt éve jelen van. A nyolcvanas évekből is vannak feljegyzések farkasokról, sőt, már a hetvenes évek elején is jelezték vadászok, erdészek, hogy láttak ilyen állatokat. Viszont 2000 előtt nem nagyon volt itt ismert a kotorékuk, ahol kölykök születtek, de ma már szaporodnak is. Mindez azt jelenti, hogy Magyarországról csak időszakosan tűntek el ezek az állatok – mondta a szakember.

Akik gyakorta járják az erdőt, szeretik a túrákat, jól tudják, milyen különleges élmény farkast látni. – Miután nagy ívben elkerülik az embert, nagyon ritka, hogy kirándulók találkozhatnak velük. Ezek kitüntetett helyzetek, ha látnak is egy farkast, ez általában csak nagy távolságból lehetséges – hangsúlyozta Szabó Ádám, kiemelve, hogy nem kell tőle félni, nem kezd el rohanni az ember felé, inkább menekül.

farkas_aggtelek.jpg

Mint megtudtuk, a felnőtt példányok bejárják a Bükk teljes területét, az is előfordul, hogy a Bükki Nemzeti Park határait is átlépik.

 minap.hu