Vigyázzon magára! -tovább tart a hőség

2015.08.04 17:15

Augusztus 5-én nulla órától augusztus 10. éjfélig másodfokú hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése és az Országos Közegészségügyi Központ ajánlása alapján.

Az OMSZ előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet kedden és szerdán az Alföldön és a Dél-Dunántúlon már többfelé 25Celsius-fok fölött várható. Csütörtöktől egyre nagyobb területen valószínű 27 fok feletti napi átlaghőmérséklet. Frissítő, helyi záporokra, zivatarokra csütörtökig, majd a következő hét elején van esély, de az ország döntő részén száraz idő ígérkezik.

Forrás: OMSZ
Várható minimum és maximum hőmérsékletek

Komoly lehűlés jelei egyelőre nem látszanak. Ebből is következik, hogy a most kiadott riasztás meghosszabbítására is sor kerülhet.

Mire figyeljen kánikulában?
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra figyelmeztet, hogy a nagy melegben különösen figyelni kell a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. A szabadtéren dolgozók illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik jelenleg a szabadságukat vízparton töltik, kerüljék a déli órákban a napozást, hűtsék le magukat mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

mti.hu