Virágok, mécsesek a sírokon – így emlékeznek elhunyt szeretteikre a miskolciak

2017.11.01 17:09

Rengetegen keresték fel elhunyt szeretteik sírját a miskolci temetőkben mindenszentek ünnepén. Virágokkal, mécsesekkel és imával emlékeztek meg róluk.

Krizantémok mindenhol a temetőkben – ez a mindenszentek és halottak napjának legkeresettebb virága. De nemcsak virágot, hanem mécsest is sokat látni a temetőkben.

mindenszentek_171101ml_6.jpg

Fotó: Mocsári László
 

Miskolcon nyugodtan zajlik mindenszentek napja. A rendőrök és a polgárőrök a temetőknél nagyobb létszámmal járőröznek, bűncselekményről nem érkezett bejelentés.

Korábban már felhívták egyébként a figyelmet, hogy a közösségi közlekedési eszközökön és a temetők környékén is fokozottan figyeljenek az értéktárgyaikra: tegyék azokat biztonságos, nem látható helyre.

mindenszentek_171101ml_9.jpg

A rendőrök a közutak kezelőivel egyetértésben forgalomkorlátozással, a szabályszerű megállás elősegítéséért ideiglenes parkolóhelyek kijelölésével segítették a közlekedőket.

A mindenszentek vagy mindenszentek napja (röviden mindszent; latinul Festum Omnium Sanctorum) az üdvözült lelkek emléknapja, melyet a katolikus keresztény világ november 1-jén ünnepel. Ekkléziológiailag a megdicsőült Egyház (latinul ecclesia triumphans) ünnepe.

mindenszentek_171101ml_31.jpg

Az ünnep 741-ben, III. Gergely pápa idején jelent meg először a megemlékezés napjaként. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet. Egyetemes ünneppé IV. Gergely pápa tette 844-ben. A katolikus és az ortodox keresztény egyházak ünnepe Magyarországon 2000-től újra munkaszüneti nap.

mindenszentek_171101ml_28.jpg

Nem tévesztendő össze a halottak napjával, egyháztanilag a szenvedő Egyház (latinul ecclesia patiens) ünnepével, amit 998 óta tart meg az egyház a következő napon, november 2-án az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért. Szent Odiló clunyi bencés apát 998-ban vezette be emléknapként.

mindenszentek_171101ml_21.jpg

Később a bencés renden kívül is ünnepnappá vált, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette. Estéjét a halottak estéjének (halottak vigíliájának) is nevezik, ilyenkor sok helyen hosszan, akár 1-2 órán át szólnak a harangok a halottak emlékezetére.

minap.hu