Visszaesett az autógyártás, nagyot fékezett a magyar ipar

2018.11.14 06:27

A járművek és az elektronikai termékek gyártása is nagyot esett az elmúlt egy évben. A munkanaphatástól megtisztítva az adatokat csak kis növekedést mért a KSH, a nyers adatok szerint viszont csökkent is a termelés.

Visszaesett az autógyártás, nagyot fékezett a magyar ipar
 
2018 szeptemberében az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Amikor az adatokat megtisztítják a munkanaphatástól, akkor már legalább pozitívba fordul át a mutató, de ekkor is csak 2,2 százalékos a növekedés – közölte a KSH.
 
A járműgyártás kibocsátása 9,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti járműalkatrész gyártásának volumene 1,8, míg a közúti gépjármű gyártásáé 17,5 százalékkal visszaesett. A járműipar alacsony teljesítményszintje az új rendelésmutatóiban is tükröződik.
 
A számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 2,1 százalékkal csökkent.
 
Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 3,4 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
 
Folytatódott a visszaesés a gép, gépi berendezés gyártásában: a kibocsátás szeptemberben 7,9 százalékkal csökkent, elsősorban a legnagyobb szakágazati súlyú motor-, turbinagyártás visszaesése miatt.
 
Az alágak közül a legnagyobb mértékben, 11,1 százalékkal a gyógyszergyártás maradt el az egy évvel korábbitól, főleg a kivitel igen kedvezőtlen alakulása miatt.
 
hvg.hu