Visszakerült a helyére a viharban megsérült Limpiászi kereszt Lillafüreden

2015.07.09 17:45

Befejeződött a tavaly megsérült Limpiászi kereszt helyreállítása Lillafüreden, a keresztet egy közelben nevelkedett tölgy fájából ácsoltatta újra az Északerdő Zrt.. A feszület visszakerült a helyére.

A Bükk egyik legismertebb kegyhelye, a Limpiászi feszület elnevezésű tábori oltár Lillafüreden, a Mária sétányon található, a kegyhely az 1920-as évek végén épült, eredetileg itt ért véget a sétány.

A keresztre 2014 tavaszán egy viharban rádőlt egy fenyőfa, a feszület emiatt megrongálódott, miképp a rajta lévő, fémből készült Krisztus-test is, amelyet azóta restauráltak. A keresztet egy speciális acélkeretbe helyezték, amelyet a római katolikus egyház és önkéntesek felajánlásából készíttettek el.

A kegyhely a nevét a középen álló keresztről kapta, amelynek korpusza másolat. Annak fából faragott eredetije az észak-spanyolországi Limpias nevű település templomában van, és a XVII. század második felében készítette egy Pedro de Mena nevű andalúz szobrász. A helyszínhez számos csodálatos gyógyulásról beszámoló történet is kötődik. A lillafüredi oltárnál az 1930-as években tavasztól őszig vasárnapi miséket tartottak, és időnként hangversenyeket is rendeztek.

minap.hu