Visszakozik Quaestror-ügyben a Befektetővédelmi Alap

2015.03.26 06:57

Mégsem bizonyos, hogy a fiktív Quaestor-köt­vénnyel rendelkező be­fektetőket kártalanítja a Befektetővédelmi Alap.

A Befektetővédelmi Alap (Beva) tudomásul vette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden közzétett álláspontját, miszerint nekik kellene kártalanítaniuk a fiktív Quaestor-kötvénnyel rendelkező befektetőket, de az alap igazgatósága csak azt követően alakítja ki hivatalos álláspontját, hogy az általa megbízott külső jogi szakértők véleményét is kézhez kapta – reagált az MTI megkeresésére Farkas Péter, a Beva ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a Buda-Cash által a Bevának jelentett adatok szerint 13 ezer ügyfél követelhet maximálisan 17 milliárd forint összegű kártalanítást, de ezt az összeget csökkenti az az értékpapír-mennyiség, amely a brókercégnél megtalálható, és amit a befektetők részére a felszámoló ki fog adni. A Quaestor Értékpapír Zrt. ügyében ugyanakkor még nem indult felszámolás, így a Beva kártalanítási eljárása sem kezdődött el

Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi soproni sajtótájékoztatóján közölte, ő maga rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket. A miniszterelnök tájékoztatása szerint a Buda-Cash bedőlése után tartott kormányülésen rendelkeztek arról hogy minden tárcának át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, „állomásoztat-e" náluk közpénzt, és ha igen, azt azonnal vonja ki onnan, mert ilyen, „dominóhatással fenyegetett" időszakban „egyetlen forintnyi közpénzt sem szabad tartani” brókercégeknél. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében arról számolt be, hogy a tárca alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) 3,8 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt a Quaestoron keresztül, e tőke kivétele tehát nem járulhatott hozzá a brókercég csődjéhez – tették hozzá.

Mindeközben Tarsoly Csaba tegnap bejelentette, hogy visszaveszi a Quaestor-csoportban betöltött vezető tisztségeit. Az MTI kérdésére azt válaszolta: nem volt tisztában az új vezérigazgató személyével. Tarsoly hibának nevezte, hogy lépésével azt a látszatot keltette, mintha mentesülni szeretne a felelősség alól. Tervei szerint a változtatási kérelmet már ma benyújthatják a cégbíróságra. A hvg.hu hétfőn arról számolt be, hogy a cégbírósági adatok szerint Tarsoly Csaba és felesége, valamint apja is távozott a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. éléről, és a cég vezérigazgatója a tápiósági lakcímű Orgován Béla lett. A férfiről a helyiek azt állították, élete nagy részében munkanélküli volt, középfokú végzettsége nincs, és részt vett a közmunkaprogramban.

napigazdasag.hu