Visszatérünk! - Megszólal a Dunai Vasmű elleni akció vezetője

2021.04.19 06:52

 Az egykori Sztálinváros régi díszletei között péntek éjszaka a 90-es évek maffiózóvilága elevenedett meg: fülsiketítő rendőrségi szirénázás törte meg a panelek csendjét. A város szélén fekvő Dunai Vasműhöz riasztották őket, ahol egy „magánhadsereg” bukkant fel a semmiből.

Most látszólag béke honol a vasműnél, de várható újabb felvonulás
 
Fotó: Fuszek Gábor
 
– Döbbenet lett úrrá Dunaújváros lakóin, amikor megjelentek a fekete egyenruhás, kopasz, kigyúrt férfiak, hogy hamis papírokat lobogtatva átvegyék a Dunai Vasműben a portaszolgálatot – emlékezett a történtekre Pintér Tamás (40) polgármester. – A történtek óta ugrásra készen alszom, hogy ha visszatérnek a felbérelt zsoldoshadsereg tagjai, a rendőrséggel együtt én is időben a helyszínre érjek!
 
Az üzemeltető Dunaferr közölte a kisebbségi, ukrán tulajdonos nevében, hogy egy „zsoldoscsapat az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója után fizikai agresszióra készült”.
 
Péntek éjszaka óta megerősítették a biztonsági személyzetet
 
– Én vezettem a hét végén Budapestről azt a 90 autóból álló konvojt, amelyiket Dunaújvárosban feltartóztatott és visszafordított a rendőrség – árulta el a Blikknek Mikó István (40), akit a többségi tulajdonos bízott meg az akcióval. – A kocsikban biztonsági őrök ültek. Az volt a dolgom, hogy az új emberekkel leváltsam a Dunai Vasmű 12 kapujánál a régi biztonsági szolgálatot.
 
Mikó a döntést azzal magyarázta, hogy a Dunai Vasmű volt ügyvédje olyan tartalmú levelet küldött az adminisztrációs dolgozóknak, amiből egyértelmű volt, hogy a 150 milliárd forint adósságot maga előtt görgető céget fel akarják számoltatni. Állítása szerint a Dunaferr többségi, 99,64 százalékos tulajdonrészt birtokló orosz tulajdonosa így akarta megakadályozni a vagyon kilopását. – Nem tettem le róla, hogy visszatérjek Dunaújvárosba, de akkor még nagyobb létszámú csapattal jövünk – ígérte Mikó.
 
Az akció után a rendőrök is a közelben maradtak
 
Nem véletlen, hogy a gyár körül még vasárnap is köröztek a rendőrök, a kapunál strázsáló biztonsági őrök pedig árgus szemekkel figyelték és ellenőrizték a műszakváltásra érkező munkásokat. A legtöbb dolgozó gyorsított az iramon, amikor a pénteki eseményekről érdeklődtünk, a feszültség, a félelem szinte tapintható a városban.
 
– Bent voltunk pénteken, azóta csak erről beszélünk, hogy vajon tényleg visszajönnek-e. Teljes a bizonytalanság, de nemcsak emiatt, hanem a gyár jövője, az állásunk miatt is – mondta a forgácsolóként dolgozó Magó Sándor (63)
 
„Működik a maffia. Nemrég egyikünket egy poszt miatt rúgták ki” – hárította el a kérdésünket egyikük.
 
Tibort az ukrán magánhadsereg kevésbé, inkább a fizetések aggasztják, igaz, péntek óta ő is kitárgyalta kollégáival a nagypolitikában is tapasztalható orosz–ukrán konfliktust, szerinte az hatással lehetett a dunaújvárosi cirkusz
 
Név nélkül többen megerősítették, hogy a jelenlegi igazgatósággal sok problémájuk van, egyesek a szakszervezetek elnyomását, mások a késő béreket említették. Azzal szinte mindenki egyetért, hogy jogállamban ilyen eszközöket nem lehet bevetni, de volt, akinek még ez is elfogadhatóbb volt, mint a jelenlegi vezetés stílusa.
 
Egy idősebb férfi – aki a terület minden négyzetméterét ismeri – felvetette, hogy ha el akarták volna foglalni a gyárat, kb. 70 helyen tudták volna egy mozdulattal megbontani a kerítést.
 
Sok családhoz hasonlóan Somogyi Juditéknál (33) is akad olyan, aki a vasműben keresi meg a mindennapi kenyerét.– Hallottuk pénteken, hogy történik valami. A gondokról már régóta tudunk, de erre azért nem számítottunk – mesélte a kisgyermekes anyuka
 
Egy eljárást indítottak
 
A rendőrség tájékoztatása szerint több erőt is összevonva vonultak ki a helyszínre, ahol igazoltattak és autókat kutattak át. Úgy értesültek, hogy többen „jogellenes magatartásra” készülnek, ám végül bűncselekmény gyanúja nem merült fel. Igaz, egy esetben közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt az egyenruhások szabálysértési eljárást kezdeményeztek.
 
Virág Márton, Balázs Barnabás
blikk.hu
Elképesztő közlemény: zsoldoscsapat akarta elfoglalni tegnap este a Dunai Vasművet Dunaújvárosban
 
Olvass tovább: https://www.baznyesz-miskolc.hu/news/elkepeszto-kozlemeny-zsoldoscsapat-akarta-elfoglalni-tegnap-este-a-dunai-vasmuvet-dunaujvarosban/