Visszavitték a Tisza-tóba a csaknem egymillió forint értékű pontyóriást

2019.03.14 17:47

A kapitális méretű hal visszahelyezését több hónapos hatósági vizsgálat előzte meg.

 

Március 7-én éjszaka sikeresen visszahelyezték a Tisza-tóba a korábban illegálisan egy Pest megyei horgásztóba átszállított 31,5 kilogrammos óriáspontyot – tájékoztatott a Nébih.
 
Egy ismert közösségi oldalon megjelent írások és fényképek tanúsága szerint egy Heves megyei természetes vizünkből 2016 októberében kifogott, majd a vízbe visszaengedett 28 kg-os pontyot 2018. április 8-án már egy Pest megyei horgásztóból fogták ki ismét 31,9 kg súlyban.
 
A Nébih Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) szakemberei  tavaly a legnagyobb közösségi oldalon közzétett fénykép alapján azonosították a feketepiacon csaknem 1 millió forint eszmei értékű pontyóriást.
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai a kapitális példányt pikkelyrajzolatának ritka rendellenessége alapján azonosították, majd a bányatóból visszaszállították eredeti élőhelyére.
 
 
A hivatal több eljárást is lefolytatott, majd számos szabálytalanság megállapítása után 3 millió forint halgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezte a jogsértőket. Az óriáspontyot a szabálysértőknek kellett eredeti élőhelyére, a Tisza-tóba sértetlenül visszaszállítani. A visszahelyezés 2019. március 7-én éjszaka sikeresen megtörtént.
 
A Nébih továbbra is várja a horgászattal, halászattal kapcsolatos jogsértések bejelentését az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen.
 
sokszinuvidek.24.hu