Visszavonta a kormány az egyszer használatos műanyag betiltásáról szóló törvényjavaslatot

2020.05.19 20:27

Semjén Zsolt a kormány nevében visszavonta az egyszer használatos műanyag betiltásáról szóló törvényjavaslatot – írja a hvg.hu. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium május 13-án este nyújtotta be a törvényjavaslatot, amely 2021. január elsejétől tiltotta volna be Magyarországon az egyszer használatos műanyagot.

Fotó: AFP/Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa
 
„Az egyes egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormány nevében visszavonom” – ez áll a Semjén Zsolt által jegyzett és Kövér László házelnöknek címzett levélben. A visszavonás indoklása pedig az Origo cikkéből derül ki. Mint írják:
 
a járványhelyzet eredményeként a gazdaság újraindításának számos egymásra épülő intézkedése között meg kell jelennie annak is, hogy lélegzetvételhez jussanak a hazai műanyagipari vállalkozások, hiszen közülük is sokan válságba kerültek.
 
A Greenpeace Magyarország Facebook oldalán érthetetlennek nevezte a döntést. Mint írják:
 
Az egyszer használatos műanyag zacskók tilalmát követelő petíciónknak hatalmas a társadalmi támogatottsága, a nyersanyag-pazarló, szeméthegyeket növelő szatyrok korlátozását már több mint 215 ezren követeljük. Nem hagyhatjuk, hogy tovább halogassák a döntést vagy hogy az eredetileg erős javaslatot a műanyaglobbi nyomására felhígítsák. Hiszen friss vizsgálataink is világosan alátámasztották, hogy Magyarország sem mentes a műanyagszennyezéstől. A Duna vizében történt méréseink megmutatták, hogy a folyó tele van mikroműanyag-részecskével, de a mikroszemcsék megtalálhatóak a csapvízben, a palackozott vizekben, a levegőben és élelmiszereinkben is.
 
Az EU-ban 2021-től minden egyszer használatos műanyag tilos lesz – ezt tavaly májusban jelentették be.
 
forrás: hvg.hu