Visszavonták a Tokaj-hegyaljai borvidék védelméről szóló új rendeletet

2020.01.14 09:17

A kormány az utolsó pillanatban gondolta meg magát.

 

December 30-án jelent meg „a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi terület kezeléséről és kiemelkedő egyetemes értékének védelméről” szóló kormányrendelet, amelynek nagy része január 14-én lépett volna hatályba. Ám 13-án este a kormány visszavonta.
 
A törölt jogszabály igen részletesen szólt arról, hogy a megjelölt területeken kizárólag szőlőt szabad termeszteni, új külfejtéses bánya nem nyitható, épületek csak a Tokaj Világörökségi Arculati Kézikönyvében foglaltakkal összhangban épülhetnek, régi pincét megszüntetni nem lehet, az erdőkbe csak a mellékletben felsorolt őshonos fajok telepíthetőek.
 
A kormány figyelme olyan részletekre is kiterjedt, hogy „új lapostetős épület a világörökségi területen csak az állami főépítész javaslata vagy tudomásulvétele alapján épülhet, hullámpala, műanyag hullám-, trapézlemez, azbesztlemez, azbesztpala, cseréplemez, valamint bitumenes lemez tetőfelületen, homlokzaton és kerítésen nem alkalmazható”, valamint „népi építészeti épületet elbontani csak akkor lehetséges, ha az az élet- és vagyonbiztonságot veszélyezteti”.
 
Mindez tehát nem lép hatályba. Hogy miért, azt nem tudni. A döntés következtében egy hasonló című 2016-os rendelet marad érvényben, amely kevésbé részletes és konkrét, mint a most visszavont.
 
magyarkozlony.hu / hvg.hu