Vita és szóváltás is jellemezte a cementgyári közmeghallgatást

2015.04.21 06:28

A résztvevők többsége nem szeretné, ha újraindulna a Hejőcsabai Cementgyár. Ez azon a majdnem 3 órás közmeghallgatáson derült ki, amelyet az engedélyezési eljárás során rendeztek Miskolcon.

Zsúfolásig megtelt a Polgármesteri Hivatal közgyűlési terme, nagyon sokan eljöttek megismerni a hejőcsabai terveket. Az egységes környezethasználati engedély megszerzésének folyamata előírja, hogy az érintetteket ilyen formában is tájékoztatni kell a részletekről.

Először a cementgyár igazgatója, Repei Ernő ismertette a gyár történetét, és a tervezett újraindítás részleteit. Mint mondta, 1890-től volt mész és cementgyártás ezen a területen. A gyárat 1974-ben világszínvonalú technológiával modernizálták. Most is ugyanazt a tevékenységet szeretnék folytatni a két termelő vonal korszerűsítésével, felújításával. A zárt rendszerű technológia, a zsákos porleválasztó, a folyamatos emisszió mérés is a környezet védelmét szolgálja. Az igazgató szerint - ha megkapják az engedélyeket – az év végére indulhat a gyár, de miután télen nem termel, így jövő tavasszal indulhatna a termelés. Több mint 300 dolgozónak tudna munkát biztosítani az üzem, és már most 700 önéletrajzot küldtek a reménybeli kollégák.

Ezt követően a hozzászólások következtek. Kerek István szerint az Európiai Unióban nem építenek gyárat lakott területen, és kifogásolta a szállítószalag esetleges meghibásodása esetén történő közúti mészkő szállítást. Ádám István szerint a cementgyárral egy hulladékégetőt építenek, amely jelentős mennyiségű szennyezést bocsájt ki. Koncsol Imre a tapolcai turizmus ellehetetlenülését vetette fel, és az egészségügyi gondokról is beszélt. Hajas Sándor főorvos is a tervezett gumiabroncs égetést kifogásolta, valamint a nem kellően megoldott monitorozást. Emellett szólt a szállítószalag erős zajhatásáról, és a gyár egészségügyi kockázatairól. Jakab Endre gépészmérnök szerint nem tudják majd biztosítani az üdülő övezetben előírt nappali 40, és az éjszakai 30 decibelt meg nem haladó zajkibocsátást. Németh Péter arra várt választ, hogy fognak-e égetni gyógyszeripari termékeket, gyomirtó szereket, vagy veszélyes hulladékot? Ambrus Gyöngyi Kistokaj polgármestere írásban nyújtotta be kifogásait, de azt elmondta, hogy településüket az öko-faluként kívánják fejleszteni, ám ezt megnehezíti a tervezett gyár szennyezése. F. Nagy Zsuzsa, a Zöld Kapcsolat Egyesület alelnöke a levegőszennyezést érintő több problémára, így többek között a bázisév választásra és a terjedési modellezés hiányosságára hívta fel a figyelmet.

A felvetett kérdésekre az Envicare Kft szakértői, Pintér István és Koppány György valamint Repei Ernő igazgató válaszolt. A Zöld Kapcsolat Egyesület által idézett véleményben három nagyságrendű tévedés történt és nem a miskolci, hanem fővárosi meteorológiai adatokkal számoltak. A gyár technológiája zárt és automatizált, emellett a legjobb elérhető technológia (BAT) alapján újítják fel. A kibocsátási határértékeket az EU előírásai határozzák meg, és ezeknek megfelelnek. Zsákos porleválasztót alkalmaznak, és folyamatos a monitorozás. Márkusz Dezső, aki 75 éve él a gyár szomszédságában támogatja az újraindítást, de olyan gyárat kell építeni, ami minden előírásnak megfelel. A támogatás mellett felszólalók elmondták, hogy Európában  üdülőövezetekben is működnek korszerű cementgyárak. A gyár igazgatója felajánlást is tett, mely szerint  a gyár nyitott lesz, be lehet majd menni és megismerni az ottani folyamatokat.

Miután több hozzászólás is foglalkozott a tapolcai mészkőbányával, a környezetvédelmi hatóság szakemberei felhívták a figyelmet, hogy jelenleg csak a Cementgyár engedélyezéséről van szó. Az egészségkárosítással kapcsolatos kérdésekre válaszul elmondták, hogy a közegészségügyi hatóság állásfoglalásában már megadta a hozzájárulást a gyár működéséhez.

A résztvevők közül többen felvetették, hogy a gyár újraindítása nem fér össze Miskolc hangsúlyozott stratégiájával, a Green City koncepcióval valamint a turizmus fejlesztésével. Szerintük a város levegője a cementgyár nélkül is szennyezett, semmiféle újabb szennyezés kibocsátása már nem megengedhető. Több felszólalásban is elhangzott, hogy népszavazással kell megakadályozni a tapolcai mészkőbánya termelését, a nyersanyagszállítást és a cementgyár újraindulását.

minap.hu