Volt MNB elnök: az átcsoportosítás leánykori neve a megszorítás (+videó)

2020.05.14 06:45

400 milliárd forintot költ a kormány a munkahelyek védelmére, 235 milliárdot szociális porgramokra és 674 milliárd forintot beruházások támogatására. A gazdaság helyzetét az ATV Egyenes Beszéd stúdiójában Surányi György, volt MNB elnök elemezte.

Surányi György elmondta, hogy nagyon nagy számokról van szó, a magyar nemzeti össztermék 20 százalékára rugó csomagról van szó. Azzal szerinte egyet lehet érteni, hogy mint ahogy nem tudjuk, meddig tart a járvány, úgy azt sem, hogy a gazdaság helyreállására mikortól lehet számítani. A közgazdász szerint ezért óvatosnak kell lenni, nem lehet két kézzel szórni a pénzt.
 
 
 
 
Elegendő a kormányzati válságkezelés?
 
Ugyanakkor ha az ember megnézni ezt a tervet, akkor nagyon kevés a költségvetés oldaláról az új forrás, amit használnak. Surányi szerint a kormány által használt forrás átcsoportosítás leánykori neve a megszorítás, ugyanis ez azt jelenti, hogy elveszek valahonnan pénzt, és máshová teszek.
 
Olyan beszakadása van a gazdaságnak, ami miatt a keresletet kellene stimulálni, hogy a szegénység, a munkanélküliség ne kerüljön előtérbe.
 
Surányi szerint a magyar gazdaság viszonylag jó helyzetből indult válság szempontjából, úgy látja, hogy akkor lépett a hazai gazdaság a gázra, amikor lejtőn haladtunk.
 
Szerinte ha korábban lett volna óvatos a kormány, sokkal jelentősebben lehetne enyhíteni a károkat.
 
A közgazdász elmondta, hogy az elmúlt időszakban jelentősen mérséklődött a külföldi eladósodottság, viszont nem csökkent az államháztartási hiány. A magyar gazdaság devizatartalékai a szükségletekhez képest alacsonyak, 40 milliárd euró helyett 28 milliárd körül van.
 
atv.hu