Vona Gábor: aki fél, az a Fidesz (Évértékelő)

2017.01.28 16:43

Vona Gábor szombat délután fél 4-től kezdte meg idén hetedik alkalommal évértékelő beszédét a Sport11 rendezvényközpontban. A Jobbik elnöke kijelentette, nem ők azok, akik félnek, hanem a Fidesz. A beszéd alatt gárdisták tüntettek az épület előtt, visszakövetelve Vonától a gárdamellényt, amire szerintük a pártelnök balra húzása miatt méltatlanná vált.

Vona Gábor pártelnök és Sneider Tamás alelnök a Jobbik évadnyitó rendezvényén

fotó: Szigetváry Zsolt mti.hu

Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője és szóvivője, valamint Szűcsné Major Ildikó, az ellenzéki párt szóvivője nyitotta meg a rendezvényt, mely a veronai buszbalesetben elhunytak emlékére tartott egyperces néma főhajtással kezdődött.

Politikai szmogriadó

A Jobbik elnöke beszéde elején emlékeztetett: egy éve arról beszélt, hogy hidakat kell építeni a társadalom mesterségesen megosztott csoportjai közé. Ezután megjegyezte, hogy jelenleg Magyarországon fullasztó a légkör, így akár a politikai szmogriadó fogalmát is be lehetne vezetni - szerinte ez az oka annak, hogy az elmúlt években fiatalok százezrei hagyták el az országot. Vona szerint ez a csattanós válasz a kormánypropagandára. "Ha Magyarország valóban sikeres lenne, nem kéne ezt óriásplakátokról üzenni" - mondta.

A sikertelen 19. századot a sikertelen 20. század követte. Ha van ritmusa a magyar történelemnek, akkor a 21. század sikeres lesz, ám Magyarország politikai értelemben sajnos még nem lépett át a 21. századba - mondta. Vona szerint a történelmünk megmutatta: szabadságra és biztonságra van szüksége a magyar népnek. Ha ez a kettő megvan, szárnyalunk, ha nincs, sorvadunk. A magyar nép történelme egy permanens harc a földesurakkal és a helytartókkal szemben.

 Mészáros a Lánchidat is szétlopná

Párhuzamokkal élt a XIX. század és napjaink között. Ha a Lánchíd ma épülne, az arra kiírt tendert Mészáros Lőrinc nyerné, és minden darabját szétlopná. Az egykor lüktető, az országáért tenni akaró elit számára épült XIX. századi nemzeti kaszinó mai megfelelője Andy Vajnáé, és csak ő gazdagodik belőle. Az akkor is elmaradhatatlan vasútépítés helyett pedig manapság csak a miniszterelnök kisvasútja pöfög.

Az elmúlt 16 évben megtanultuk, milyen ha helytartók vagy földesurak kormányoznak, ezzel szemben kell a Jobbiknak a nép pártjára állni, és kimondani: "se helytartók, se földesurak, mert Magyarország a magyaroké!" - üzente Vona egy régi ismert szlogenre utalva.

DSZZS20170128033

 

A Jobbik leválthatja Orbánt

Vona szerint a Fideszt egyedül a Jobbik képes leváltani: erőt az erővel, hitelességet a hiteltelenséggel szemben csak ők tudnak felmutatni. A pártelnök arra számít, hogy a következő 1-1,5 évben a Jobbik teljes megsemmisítésére tesz majd kísérletet a kormány, ezért a párt történetének legbrutálisabb időszaka következik. "Ettől azonban nem szabad megijedni, büszkének kell rá lennünk, hogy a kormány propagandagépezete nem másokat támad, hanem minket" - mondta.

Nincs mitől félni, aki ma Magyarországon fél, az a Fidesz. Ha nem így lenne, kiállnának és érvelnének, ehelyett azonban a háttérből, aljas módon próbál manipulálni - hangsúlyozta, köszönetet mondva a jobbikosoknak, amiért "az orkán erejű támadás" ellenére is szilárdak tudnak maradni.

Lehet, hogy Orbán Viktor szerint nem magyar az, aki nem fideszes, a Jobbik számára azonban minden magyar ember fontos - jelentette ki a pártelnök, aki szerint a képlet egyszerű: vagy a Jobbik vagy a Fidesz vezeti majd az országot. Vagy a XX. század marad, vagy átlépünk a XXI. századba.

A megszűnő letelepedési kötvényekről

Emlékeztetett: ugyan ellenzékből nem egyszerű kormányozni, de lehet eredményeket elérni, például a Jobbik érte el, hogy megszűnjön a letelepedési kötvények intézménye. Bejelentette azt is, hogy a Valódi Nemzeti Konzultáció során félmillió ember véleményét kapták meg, akiknek köszönetet mondott, hogy hozzásegítették a Jobbikot a leendő néppárti kormányzás programjához.

https://mno.hu/data/cikk/1/38/33/46/cikk_1383346/20170128_08.jpg

Vona ellen tüntettek a gárdisták

A beszéd közben a gárdisták mellényüket követelték vissza Vonától az épület előtt, melynek viselésére szerintük méltatlanná vált. Sirip József a rendezvényközpont előtt meg is mutatta a pártelnöknek címzett felszólítást. A Magyar Gárda volt vezetője a Hír TV riporterének korábban  úgy nyilatkozott: „Vona Gábor teljesen elfordult a Magyar Gárda alapításakor a pártok és határok felettiségtől. A balra tolódó politikájával nagyon nem értünk egyet, nem képviseli a mi álláspontunkat és ezzel szeretnénk jelképesen kifejezni azt, hogy megvonjuk a támogatásunkat a Jobbiktól” - mondta el a volt gárdavezér. A helyszínen délután 2 körül 50-60 fő gyülekezett, a Facebook-eseményen száznál is kevesebben jelezték, hogy elmennek a tüntetésre.

nepszava.hu