Zacher Gábor: napról napra romlik a helyzet, már ma el kellene kezdeni az oltási kampányt

2021.11.06 06:02

Érthetetlen, miért kell várni a koronavírus elleni oltási kampánnyal november végéig, miért nem tegnaptól vagy mától oltunk – válaszolta Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa arra a kérdésre, hogy megfelelőnek tartja-e a november 22-28-i közötti oltási akcióhetet. Szerinte a kampányt már ma el kellene kezdeni, széles körű maszkhasználatra és a védettségi igazolványra is szükség van.

Fotó: Rosta Tibor / mti.hu
 
Már ma el kellene kezdeni az oltási kampányt, ugyanis a járványhelyzet hétről hétre romlik - mondta a Portfolionak Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa. Elmondta, hogy már nemcsak a 20-30-as éveikben járók közül kerülnek be egyre többen a kórházba, hanem egyre több a kórházi ellátásra szoruló gyerek is.
 

Zacher felvilágosító kampányt tart szükségesnek az 5-12 évesek oltásával kapcsolatban, hiszen hamarosan nekik is elérhetővé válik a vakcina.
 
A szakorvos nem érti, miért kell várni a koronavírus elleni oltási kampánnyal november végéig? Miért nem tegnaptól vagy mától oltunk. A november végén oltottak védettsége ugyanis csak karácsonyra lehet megfelelő, jelen várakozás szerint viszont december elejére tetőzhet a járványhullám, amíg sok áldozata lehet a 4. hullámnak.

 

 

Az orvos szerint hónapok óta azt kommunikálja a kormány, hogy van elegendő oltóanyag, tehát ezen nem múlna az újabb kampány sikeressége.
 
Zacher erőteljesebb maszkhasználatot tartana szükségesnek, a nyilvános rendezvényeken való részvételhez pedig megkövetelné a beoltottságot.
 
Tavaly ilyenkor majdnem pontosan ennyi áldozata volt idehaza a koronavírus-járványnak, mint most, a felfutó 4. hullámban. Magyarország túlságosan elöl van az 1 millió főre vetített koronavírus áldozatok számában – fogalmazott Zacher Gábor.
 
forrás: portfolio.hu / mapi.hu