Zajlik a megfélemlítés – Gyulán is elvittek a rendőrök egy ellenzékit “rémhírterjesztés” miatt (+videó)

2020.05.14 09:29

Kezd nevetségessé és sajnos meglehetősen félelmetessé válni, ahogy a Fidesz-kormány felhasználja a rendőrséget ahhoz, hogy az ellenzéki bíráló hangokat elhallgattassa. A szerencsi férfi esetében az ügyészség is megerősítette, hogy kizárható a bűncselekmény, most Gyulán vittek be egy férfit a semmiért.

Illetve hát nem a semmiért, mivel Magyarországon sajnos ma közbenjáró bűnnek számít, ha valaki ellent mer mondani a kormánynak és a kormány által folyamatosan ömlesztett propagandának. Az igazság itt már régen nem fontos, most éppen egy momentumos képviselőjelöltet hurcoltak meg nevetséges indokkal, eszközeit pedig lefoglalták.

 

 

Hogy mi történt néhány napja? Megszűnt az őrizetbe vétele és már nem gyanúsított többé az a 64 éves szerencsi férfi, akit rémhírterjesztés miatt állítottak elő a szerencsi rendőrök kedden, miután április 28-án közzétett egy bejegyzést a Facebookon. Ebben többek között leírta azt is, hogy az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, amely véleménye szerint tömeges megbetegedést eredményezhet.
 
Olyat posztolt, amit nem kellett volna.
 
A 444.hu megkeresésére az ügyészség azt válaszolta, hogy a férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, és ennek az ügyészség helyt adott. A nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba került. 
 
Az ügyészség álláspontja szerint a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz.
 
Az ügyészség szerint a bejegyzés egy feltételezett állapotot elemez, ezért csak „feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására”, írják.
 
Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is, saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon.
 
A 64 éves szerencsi férfihez hasonlóan ismét rémhírterjesztés miatt tartóztatott le a rendőrség egy gyulai ellenzékit, írja a Magyar Narancs. Csóka-Szűcs Jánosért, a gyulai Kossuth Kör helyi vezetőjéért öt rendőr ment ki két autóval. A vád szerint a férfinál egy gyulai Facebook-csoportban írt posztja miatt tartottak házkutatást és foglalták le többek között a számítógépét és mobiltelefonját.

a gyulai autós felvonulásról Hadházy Ákos írt a saját közösségi oldalán, majd ezt egyetlen mondat hozzáfűzésével megosztotta Csóka-Szűcs a „Gyulai cenzúramentes csevegőn”. Ez az egy mondat így szólt: „Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”
 
Ezzel a rendőrség szerint veszélyhelyzetben veszélyeztette a védekezés hatékonyságát, bármit is jelentsen ez. Csóka-Szűcs nem is érti, mit veszélyeztet egyáltalán, hiszen Kásler Miklós annak idején a gyulai kórházat minősítette járványkórházzá, felszabadítva 1200 ágyat, azonban április 20. előtt és után is kongott a kihasználatlanságtól az intézmény.
 
Megkérdezték, tagja-e valamilyen pártnak
 
A férfi a 444.hu-nak személyesen is felelevenítette a történteket:
 
Reggel hat óra után csöngettek valamivel, arra ébredtünk a felségemmel. Több rendőr és civil autó is volt, rengeteg rendőr. Azt mondták házkutatást tartanak, a laptopomat, a telefonomat és egy pendriveot foglaltak le. Azt mondták, hogy bevisznek kihallgatni, hét órakor már a rendőrségen voltunk.
 
Csóka-Szűcs szerint a rendőrök eljárása „korrekt” volt, megkérdezték, hogy kérjenek-e neki ebédet és van-e szüksége valamilyen gyógyszerre. Azonban a férfi azt már egyáltalán nem tartotta korrekt eljárásnak, hogy a gyulai rendőrkapitányságon tartott kihallgatáson
 
megkérdezték, hogy tagja vagyok-e bármilyen pártnak vagy szervezetnek
 
De arról többszöri kérdése ellenére sem tájékoztatták, hogy pontosan miért indult vele szemben eljárás, feljelentette-e őt valaki a Facebook poszt miatt. Csóka-Szűcs egyébként a Momentum pártoló tagja, a tavalyi önkormányzati választáson egyéni képviselőként indult is, és Cseh Katalin és Donáth Anna EP-képviselőket nevezte meg értesítendő személyekként, de szerinte a rendőrök nem keresték meg a politikusokat.
 
Végül négyórás kihallgatás után elengedték, de mivel feleségének nincs jogosítványa, a rendőrök pedig nem vitték haza, ezért
 
szép lassan, a kerítések mellett meg-meg állva hazasétáltam.
 
Az eljárásnak nincs vége, mivel a lefoglalt eszközöket a rendőrség még vizsgálja, és a további intézkedésekről az ügyvédjén keresztül értesítik. Csóka-Szűcsöt nem lepte meg a „politikai eljárás”:
 
Nem először történik velem ilyen. 1987-ben egy páran nem a párt hivatalos március 15-i rendezvényére mentünk, hanem a Petőfi-szoborhoz. Pont ugyanígy vittek el utána bennünket a rendőrök. Azóta eltelt több mint 30 év, de úgy tűnik nem változott semmi. A nagyapám miatt a Rákosi-rendőrség tartott házkutatást, nálunk, nálunk a család ehhez hozzá van szokva.
 
Nevetségesnek is nevezhetnénk, de nincs kedvünk viccesen felfogni egy olyat, amikor párhuzamba lehet állítani a három időszakot. Márpedig egyre több a hasonlóság, ez 2020-ban Magyarország.
 


forráa: facebook.com / borsod24.com / 444.hu / index.hu