Zarándokvonatok indulnak a híres egyházi kegyhelyekre

2015.01.26 05:44

A korábbi hagyományokat folytatva, de megújult szolgáltatásokkal újra a csíksomlyói búcsúba, valamint a lengyelországi Czestochowába és Krakkóba közlekednek a zarándokvonatok.

„Lelki megújulásunkért!” jelmondattal szervez idén zarándokvonatokat a Misszió Tours Utazási Iroda. A MÁV-START Zrt. közreműködésével a csíksomlyói Boldogasszony Zarándokvonat negyedszer, a Lengyelországba robogó Fekete Madonna Zarándokvonat ötödször indul útnak.

A Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. a közös utazásszervezésről tartott sajtótájékoztatót a Budapest-Nyugati pályaudvar Királyi várótermében, amelyen megjelent Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete, Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Székely János, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye segédpüspöke, Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója, Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetője, valamint Bátor Botond pálos szerzetes.

Idén a MÁV-START és a Misszió Tours együttműködésében valósulnak meg a különleges élményt ígérő, rendhagyó zarándokutak. A Misszió Tours részéről elhangzott, hogy az elmúlt évek hagyományait folytatva idén negyedszer kel útra a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra és ötödször a Fekete Madonna zarándokvonat Lengyelország „lelki központjába”, a magyar pálos szerzetesek által alapított világhírű czestochowai kegyhelyre. Zaránd György, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi különvonatok közlekedtetése rendkívül bonyolult folyamat, az országonként eltérő hatósági előírások ugyanis komoly kihívások elé állítják a szervezőket. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vasúttársaság azért ajánlotta fel a zarándokok számára különvonatait, mert elsősorban a vasúton történő utazás teszi lehetővé a nagy létszámú utazóközönség számára a kényelmes és biztonságos utazást.

Emellett a közös programok, a vonatrádió, a színvonalas első és másodosztályú vasúti kocsik, a hangulatos étterem-kocsik megteremtik a zarándokvonatok egyediségét. Az utazóközönség magas színvonalú kiszolgálása érdekében idén a Fekete Madonna zarándok különvonatot a korszerű, légkondicionált kocsijaival közlekedteti a vasúttársaság, továbbá most első alkalommal mindkét zarándokvonaton a különleges Komfort kocsi kényelmét is élvezhetik a résztvevők.Boldogasszony Zarándokvonat, 2015. május 21-24.
Az érdeklődők felszállhatnak Hatvan, Szolnok és Püspökladány állomásokon, illetve hazafelé jövet leszállhatnak Nagykárolyban és Debrecenben is. Erdélyben a vonat megáll Nagyváradon, Kolozsvárott és Marosvásárhelyen is. A zarándokvonat második napjának programja Gyimesbükkön, az ezeréves határnál lesz, majd a csíksomlyói búcsún való részvételt követően, Pünkösd vasárnapján, Gyergyószentmiklós főterén szabadtéri szentmise zárja a zarándoklatot.

Fekete Madonna Zarándokvonat, 2015. június 22-25.
A gazdag program keretében két teljes napot és három éjszakát töltenek a résztvevők a lengyelországi Czestochowában. A zarándoklat fontos célpontja a Lengyelország szíveként emlegetett Krakkó is.

ma.hu