Zavart okoztak a nyugdíjváltozások

2015.01.02 14:19

Sokan félreértették a 2015. évi nyugdíjváltozásokat: azt gondolva, hogy a korkedvezményes nyugdíjlehetőség megszüntetése a korhatár előtti ellátás eltörlését is jelenti. Winkler Róbert nyugdíjszakértőnk egy ilyen olvasói kérdést tisztázott.

Olvasónk a következőket írta: „2014 februárjában töltöttem be az 61. évemet (1953-ban születtem), kb. 44 év szolgálati időm (ebből öt év egyetemi tanulmány) van, úgy tudom, elmehetek bármikor 63 éves korom előtt nyugdíjba teljes nyugdíjjal. A most benyújtásra kerülő törvény, amely megszünteti a korhatár előtti nyugdíjat (ha jól értem) rám is vonatkozik? Azaz megszűnik az a lehetőségem, hogy akár 2016. február előtt elmehessek nyugdíjba, ha a munkaviszonyom megszűnik?”

Olvasónk kérdését még egy benyújtott törvényjavaslatra hivatkozva tette fel, azóta ezt az indítványt elfogadta az Országgyűlés. Ám a beterjesztett (és azóta elfogadott) javaslat csak a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre ártalmas munkát végzők (például bányászok, olvasztárok stb.) esetében elismerhető korkedvezmény 2015. január 1-jétől történő szerzését szüntette meg, azaz ezen időponttól kezdődően további korkedvezmény szerzésére nincs lehetőség – válaszolta Winkler Róbert. Ugyanakkor azon személyek, akik a 2014. december 31-éig fennállt korkedvezményre jogosító biztosítási jogviszonyaik alapján korkedvezményt szereztek – például férfi esetében 10 év korkedvezményre jogosító munkaviszony két év korkedvezményt szerez, nő esetében nyolc év korkedvezményes munkaviszony után szerez két év korkedvezményt, amely alapján az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárukhoz képest két évvel korábban lehetnek jogosultak korhatár előtti ellátásra –, ezen jogosultságukat a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltéséig érvényesíthetik.

A kérdező esetében a korkedvezményes rendszer változása, megszüntetése nem releváns, mivel a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló 2011. évi CLXVII. törvény 7. § (1) bekezdés b) pontja meghatározza, hogy az 1953. évben született nők, amennyiben 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szereztek, a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig – 63. életév – korhatár előtti ellátásra szerezhetnek jogosultságot. A kérdezőnek levele szerint nagyságrendileg 44 év szolgálati ideje van, amely alapján feltételezhető, hogy 2012. december 31-éig rendelkezett már 37 év szolgálati idővel, ezért a fent említett jogi szabályozás szerinti jogosultsági feltételekkel rendelkezik, illetve őrzött jogosultságot szerzett, mely alapján 2016 februárjáig – 63-ik életéve betöltése napjáig – korhatár előtti ellátás megállapítását kérheti. Szakértőnk felhívta a kérdező figyelmét, hogy az ellátás megállapításának további feltételei, hogy a megállapítás időpontjában ne álljon biztosítással járó jogviszonyban és ne részesüljön rendszeres pénzellátásban.

adozona.hu