Zene- és Táncművészeti Képzési Központ jön létre Miskolcon

2017.08.25 14:03

Zene- és Táncművészeti Képzési Központ létrehozásáról döntött Miskolc város vezetése. Kiss János alpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, az új intézményt Miskolc szívében, a Csengey utca 4. szám alatt található, évek óta üresen álló egykori iskolaépületben alakítják ki, amelyet teljesen felújítanak.

05_kissjanosjobbfel.jpg

Kiss János
alpolgármester

A központ a tervek szerint egy év múlva megkezdheti működését. A fiataloknak itt lehetőségük lesz a tanulásra, az alapfokú táncoktatástól a fél-profi képzésig. Ide költözik a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium, amely táncművészeti képzést is indíthat az új helyen., s az új intézmény természetesen befogadja majd az Ifiházat is, valamennyi jelenlegi funkciójával együtt. Kulturális inkubátorházként is működik majd, és teret ad az érdeklődő kulturális műhelyeknek. Itt találhat otthonra például az Illés Klub, de használhatják majd a néptáncosok is.

05_kissjanosba.jpg

A volt Szentpáli István Szakközépiskola lesz az új intézmény helyszíne,
a teljes felújítást követően

Miskolc gazdasági lendülete együtt jár egy kulturális lendületvétellel is - hangsúlyozta az alpolgármester. Mint fogalmazott, Miskolc jövőjének egyik kulcsa a kultúra fejlesztése, a kulturális beruházások bővítése. A város kulturális költségvetése folyamatosan emelkedik - 2017-ben 10 százalékkal nőtt a kulturális büdzsé - közben a kulturális kínálat egyre bővül, több városi rendezvény világszínvonalú lett. - Itt meg kell említeni a Bartók Plusz Operafesztivált és a CineFest Nemzetközi Filmfesztivált - emelte ki Kiss János, hozzátéve, hogy mindez önmagában nem elég. A jövő további záloga a kulturális infrastruktúra fejlesztése és a kulturális képzés színvonalának emelése.

Mint mondta, különösen fontos célja a miskolci kultúrpolitikának a fiatalok megszólítása és bevonása ebbe a fejlődési folyamatba. - A jelenlegi versengő világunkban, amikor az elektronikai ipar, a moziipar illetve a közösségi média körül szerveződő iparágak egyre több pénzt költenek a fiatalok elérésére, nyilvánvaló vált, hogy a kultúrát csak akkor lehet vonzó termékként kínálni - és a fiatalok szabadidejét ebbe az irányba terelni - ha itt is minőségi környezetet kínálunk – zárta szavait az alpolgármester.

 

minap.hu