Zöldül az Avas - eltűnhetnek a betonfelületek

2015.04.22 09:30

Kúszónövények a falakon, mini kertészet a balkonokon, de néhol még a háztetőkön is. Ilyen lenne a jövőbeli Avas az Ökológiai Alapítvány elképzelése szerint. Miskolc 2011-ben csatlakozott a Green city mozgalomhoz. Ennek része az Avas zöldítése is.

Az Ökológiai Intézet most programsorozatot indított a panelkertészet fogásairól és a zöld életmódról. Több háztömb tövében már ott vannak a zöld hajtások. Loncot, rózsát és egyéb futónövényeket is ültettek. Van lila akác is, ám a házfalak  felfuttatására vadszőlőt használnak majd. Ezek megerősödve a beton falakat beborítja majd a zöld növényzet.

A pergolákat a Városfejlesztési Kft. építette. Így jött létre ez a pergolalépcső is, ami miután zöldbe borul, igazi zöld folyosó lesz.

    – Itt elsőként valósul meg egy olyan zöld falnak a létesítése, több panelháznak az oldalán is, ami úgy gondoljuk, hogy sokkal szebbé, látványosabbá és élhetőbbé is teszi a környezetet, másrészt pedig olyan pergolák és olyan telepítések történtek, amik szintén újszerűek a városban és újszerűek itt az avasi lakótelepen - mondta Hudák Katalin, a polgármesteri hivatal beruházási és városüzemeltetési osztályának munkatársa.

A városrész rehabilitációját célzó program csaknem egy éve indult. A közösségépítés mellett az Avas zöldítését és a lakók környezettudatos gondolkodását szolgálja. Van olyan kiskert, amelyet maguk az avasiak hozták létre, benne gyógy és fűszernövényekkel. Ehhez az Ökológiai Alapítvány nyújtott anyagi segítséget.

    – Jó lenne, ha az épületekben, lakásokban egy kicsit zöldre váltana mindenki. Lecserélve a vegyi anyagokat talán kevesebb asztmás, allergiás beteggel találkoznánk a rendelőkben. vagy egyszerűen odafigyelnének arra is, hogy másokat nem bántva, másokkal együtt ők mit tehetnek a jobb, élhetőbb Avasért – fogalmazott F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológia Intézet Alapítvány munkatársa.

Az Ökológiai Intézet ezért is indított programsorozatot az Avason. A jövő héten az Avasi Arborétumba lehet majd ellátogatni, de a panelkertészet fogásait is megismerhetik a résztvevők.

minap.hu