Zsiday Viktor: a választások után jöhet a költségvetési feketeleves

2021.10.14 13:23

Benne van a levegőben, hogy a 2022-es magyar parlamenti választás erősen kockázatos esemény lesz - vélekedett a Válasz Online-nak adott interjújában Zsiday Viktor befektetési szakember. A portfóliómenedzser Madár Istvánnal, a Portfolio vezető elemzőjével közösen beszélt a portálnak a kormány költségvetési politikájáról, eladósodásról, a választási költekezésről és arról is, hogy milyen fiskális politika várhat ránk a következő év második felében.

Zsiday Viktor
gazdasági elemző

 

Akárki akármit mond,
 
a választások miatt most nyilvánvalóan lekerült a napirendről az államadósság csökkentése
 
- jelentette ki az interjúban Zsiday Viktor portfóliómenedzser.
 
Madár István, a Portfolio vezető elemzője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy "a vártnál nagyobb növekedés és infláció miatt az idén meg jövőre is sok százmilliárd forinttal nagyobb a költekezési mozgástér".
 
A kormány él is ezzel, egy fillért sem használ fel az államadósság gyorsabb csökkentésére, hanem mindent villámgyorsan elkölt
 
- fejtette ki az elemző, aki azt is megjegyezte, hogy egyes vélemények szerint a jövő évi, 5,9 százalékos hiánycél már most inog. Zsiday Viktor ehhez annyit tett még hozzá, hogy "a kabinet egyáltalán nem csökkentette annyira az eladósodottságot, amennyire lehetett volna". Madár István szerint látható, hogy "miközben a 2020-2021-es évben a magyar gazdaság teljesítménye nagyon gyorsan helyreáll, ebből a jelenlegi tervek szerint szinte semmit sem fordítanak az államadósság csökkentésére".
 
A Portfolio elemzője számára sem az a kérdés, hogy a választások után szigorítani kell a költségvetési politikán és arra is emlékeztetett, hogy előfordult már, hogy ez a kormány egy választási győzelem után csendben kiigazított. "Kevésbé világos, mi történne egy ellenzéki győzelem esetén, ilyen sokpárti koalíció ugyanis a rendszerváltás óta még soha nem volt Magyarországon" - jegyezte meg az elemző.
 
Zsiday Viktor a közelgő választások kapcsán azt mondta, hogy
 
SAJNOS MINDEN FELTÉTEL ADOTT AHHOZ, HOGY – A BEFEKTETÉSI TANÁCSADÓK SZÓHASZNÁLATÁVAL ÉLVE – A 2022-ES MAGYAR VÁLASZTÁS ERŐSEN KOCKÁZATOS GAZDASÁGI ESEMÉNY LEGYEN.
 
Az új kockázat
 
Zsiday Viktor a páros interjúba behozott még egy veszélyforrást, ami a magyar gazdaságra leselkedik. Ez pedig a növekvő gázárak.
 
Ahhoz, hogy a rezsicsökkentés fenntartható legyen, az általam látott számítások alapján a magyar államnak évente ötszáz-nyolcszász milliárd forintot kell kifizetnie - vélekedett a piaci szakember.
 
portfolio.hu