Zsiga László, az abaúji tárgyi emlékek gyűjtője

2019.07.20 07:32

Az udvarban egy valóságos kertmúzeum kapott helyet.

 

Zsiga László sokoldalú személyiség: pedagógus, kiállítások kurátora, megnyitók gyakori vendége, aki magával ragadó stílusával bűvöli el hallgatóságát.
 
A tárgyak történelmünk olyan oldalát mutatják meg, ami méltó a megőrzésre.” 
Zsiga László
 
Őseink életmódját tükrözi
 
Jelenleg a Teleki Tehetséggondozó Kollégium nevelőtanára. Két év választja el a nyugdíjtól. Legnagyobb szerelme azonban az abaúji parasztgazdaság elfelejtett eszközeinek, népi életének, emlékeinek gyűjtése. Tudatosan keresi azokat a tárgyakat, amelyek egyértelműen tükrözik őseink életmódját.
 
A miskolci Hermann Ottó Múzeumban A szőlőművelés és borászat hagyományos eszközei című kiállításán az érdeklődők láthatták a borkészítéshez szükséges különféle szerszámokat, melyek között ugyanúgy akadtak darálók és prések, mint bortartók és tárolóedények.
 
Szobor a kapu előtt
 
Szikszói otthonának kapuja előtt faszobor jelzi, hogy az udvarban egy valóságos kertmúzeum kapott helyet. A tölgyfából faragott autentikus szobor egy miseruhás papot ábrázol, aki kerek kenyeret emel a magasba. A szobor talapzatán lévő életkép a kenyérgyártás folyamatait ábrázolja.
 
Az udvaron az egykori gazdák által használt jellegzetes eszközök tárháza található: boronák, ekék, morzsolók, kaszák és kapák egész hada áll itt. Az abaúji konyha nélkülözhetetlen tárgyi emlékei külön helyiségben találhatók. Stelázsi, csuprok, szilkék és cseréptányérok kaptak helyet benne. A kerti múzeum nemcsak a parasztgazdaság hagyományos eszközeit mutatja be, de az értékközvetítő szerepük is jelentős. Általuk kirajzolódik az a rend, ami a mindennapokkal való nehéz küzdelmek közt is jellemezte őseinket.
 
Zsiga László keresi és gyűjti az abaúji népi élet emlékeit, így hívva fel a figyelmet azoknak az embereknek a munkaszeretetére, találékonyságára és igényességére, akik valamikor elkészítették és használták ezeket a tárgyakat. Féltve őrzött gyűjtésének emlékei történelmünk egy olyan oldalát mutatják meg, ami méltó a megőrzésre.
 
Látogatók, határon túlról is
 
– 2014-ben Kádár Zoltán, a mezőkövesdi gépmúzeum akkori vezetője nyitotta meg a múzeumot. Egy évvel későbbi fejlesztésem az abaúji konyha tárgyi kultúrájával foglalkozott. Idén ősszel a kőfaragás múltbéli eszközeivel szeretném bővíteni a tárlatot. Egyébként negyven éve foglalkozom néprajzi gyűjtéssel. A kertmúzeum helyi látványosságnak számít, a város honlapjai is megtekintésre ajánlják. Ami érdekes, hogy nem csak az országhatárokon belülről érkeznek látogatók. Jöttek már Ausztriából, Németországból, sőt Japánból is megszemlélni az abaúji népi élet tárgyi emlékeit – mesélte lapunknak Zsiga László, aki állhatatos munkájával nagyban hozzájárul az abaúji néprajz tárgyi kultúrájának fennmaradásához.
 
boon.hu