Zúdul a kasszába az uniós pénz

2019.10.08 15:36

Az év eleje óta a múlt hónap végéig több mint 900 milliárd forint uniós forrás érkezett az államkasszába, ennek az összegnek nagyjából a fele pedig csak szeptemberben jött meg. A kormányzat szerint így sem szalad el a költés, marad a 2 százalék alatti hiánycél az év egészére vetítve.

 

Szeptemberében 464,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ezzel az év első kilenc hónapjában összesen 931,7 milliárd forint európai uniós támogatás folyt be a költségvetésbe - közölte a Pénzügyminisztérium (PM).
 
Ezzel múlt hónap végéig az uniós kiadások megközelítették az 1077,4 milliárd forintot. Idén szeptember hónapban a központi alrendszer többlete 207,2 milliárd forint volt, és 2019. január 1-jétől szeptember végéig összesítve az államháztartás központi alrendszere 303,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.
 
A költségvetés bevételi oldalán szeptember végéig az általános forgalmi adóból az éves előirányzat, vagyis a 2019 egészére tervezett bevétel 77,5 százaléka, a személyi jövedelemadóból az éves előirányzat 75,2 százaléka, míg szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból az éves előirányzat 73,5 százaléka teljesült.
 
A PM szerint mindebből megállapítható, hogy a költségvetés helyzete stabil, így az év egészére kitűzött európai uniós módszertan szerinti 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is teljesíthető.
 
napi.hu