Zuhan a magyar gazdaság!

2016.05.13 13:27

Az elemzők a várakozástól elmaradó, a múlt év azonos időszakához képest 0,9 százalékos első negyedévi GDP-növekedést negatív meglepetésként értékelték.

forrás: KSH

Virovácz Péter, az ING makroelemzője úgy fogalmazott: az első negyedéves adat még a piacon pesszimistának számító ING várakozásától is messze elmaradt. Egyelőre nem látszik a bruttó hazai termék (GDP) alakulásának szerkezete, de a várakozások és a KSH kommentárja szerint is az építőipar visszaesése fogta vissza a gazdaság teljesítményét - tette hozzá.

Az elemző úgy vélte, az igazán nagy meglepetést az ipar okozhatta, amely az első három hónapban rendkívül visszafogott teljesítményt mutatott. Mint mondta, számítani lehetett némi lassulásra az előző évhez képest, de az ágazat ennél is rosszabbul teljesített, visszahúzta a GDP növekedését.

A szolgáltatások kedvező alakulása pozitívan hathatott a fogyasztásra és így a GDP-re, mértéke azonban elmaradhatott a várakozástól - vélekedett Virovácz Péter.

Az ING szerint az elmúlt időszakban bejelentett fiskális lazítás támogathatja az amúgy gyenge növekedési kilátásokat, így az év egészére 2,2 százalék körüli GDP-növekedést várnak.

A CIB csoport kommentárja szerint az első negyedéves GDP-adat a legpesszimistább elemzői várakozásnál is lényegesen alacsonyabb év/éves növekedést, a 2007-2009-es recessziós negyedévekhez hasonló teljesítményt jelez.

Jelentős mértékben húzta vissza a teljesítményt az építőipar 33,9 százalékos visszaesése, elsősorban az uniós forrásokból finanszírozott munkák kifutása, illetve (részben az ezzel is összefüggő) bázishatás miatt.

Emellett az ipar egésze is rontotta a növekedési képet. A felhasználási oldalon az erősödő belső kereslet a szolgáltatások teljesítményét javította ugyan, de ez is kevés volt a várt eredmény eléréséhez.

A CIB előrejelzésének módosítását a részletes adatok alapján végzik majd el, de az első negyedévi előzetes adat alapján azt valószínűsítik, hogy akár 2 százalék alatti is lehet az éves GDP-növekedési ütem 2016-ban.

A mindössze 0,9 százalékos első negyedéves GDP-növekedésében a K&H Bank elemzése szerint is az építőipar zuhanása játszotta a főszerepet, a belső fogyasztás pedig nem hozta a várt élénkülést.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője is azt emelte ki, hogy a 0,9 százalékos növekedés jóval elmarad a várakozásoktól, és a szezonálisan és naptárhatástól tisztított adatok még a nyers számoknál is rosszabbak, éves összevetésben mindössze 0,5 százalékos bővülést mutatnak.

A K&H Bank szerint nem kizárt, hogy az idei évet 2 százalék alatti növekedéssel zárja a magyar gazdaság.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a GDP visszaesését átmenetinek tartja, arra számít, hogy a növekedés a következő negyedévekben újra gyorsulhat, amit az építőipar új megrendeléseinek felfutása, a foglalkoztatás határozott bővülése és a konjunktúramutatók is alátámasztanak.

A Takarékbanknál az év egészére 2,5 százalékos gazdasági növekedést várnak, de nem tartják kizártnak, hogy az első negyedéves adatok hatására lefelé módosítják előrejelzésüket.

Átmenetileg alacsonyabb növekedés, bővülő foglalkoztatással - értékelte az első negyedéves GDP-adatot a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca közleményében kiemelte: a hazai össztermék év eleji visszafogottabb teljesítménye elsősorban az uniós források ciklikusságának, valamint a járműipar lassulásának tudható be. Az év egészében a GDP növekedése érdemben újra gyorsulhat, amit a gazdasági fundamentumok és kormányzati intézkedések egyaránt támogatnak. A lakásépítési engedélyek számának megugrása is előrevetíti a kedvező trendet - olvasható a minisztérium kommentárjában.

mti.hu